Osteopathie
Wat is osteopathie?
In de osteopathie wordt het lichaam beschouwd als een samenhangend geheel, waarbij verschillende systemen elkaar beïnvloeden. Zo kan bijvoorbeeld de werking van een orgaan invloed hebben op de wervelkolo of kan spanning in de nek gevolgen hebben voor de darmen. Strakke of gespannen gebieden kunnen de doorbloeding verminderen, wat uiteindelijk de kwaliteit van de weefsels aantast en het risico op blessures of klachten vergroot. Osteopathie richt zich op het herstellen van deze balans en het bevorderen van de natuurlijke functies van het lichaam.
Doel van de therapie:
- De osteopaat onderzoekt de niet-beweeglijke delen manueel en behandelt deze met zachte technieken. Gewrichten, zoals de nek en onderrug, worden vaak losgemaakt door middel van manipulaties, ook wel bekend als "kraken," maar kunnen ook met zachtere methoden worden behandeld. Hierbij staat de voorkeur van de cliënt voorop.
- Wanneer er sprake is van stuwing, is er een slechte uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen. De osteopaat richt zich op het verbeteren van de de doorbloeding en lymfe-afvoer.
- Verminderde bewegingsvrijheid van de zenuwen kan leiden tot verhoogde spanning in de spieren die zij bezenuwen. Dit resulteert in minder doorbloeding, beperkte bewegelijkheid en een slechtere uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen. Deze vicieuze cirkel van verhoogde spierspanning en verminderde functionaliteit kan uiteindelijk uw welzijn aantasten. Met osteopathie streven we ernaar deze cirkel te doorbreken, zodat u weer vrijer en beter kunt bewegen.
Voor welke klachten is osteopathie geschikt?
- Schouderklachten, tennis/golferselleboog, pols/hand, heupen, knieën en enkels/voeten.
- Uitstralende pijn in armen en benen.
- Bekkenklachten zoals instabiliteit
- Whiplash en andere klachten na trauma, operatie, sportblessures etc.
- Kaakproblemen, duizeligheid.
- Buikklachten (maag en darmklachten, pijnlijke menstruaties).
- Voorkomen van littekenweefsel.
- Ademhalingsproblematiek.
- Hoofdpijn en migraine.
Bij kinderen en baby's:
- Baby's: huilbaby's, onrust of slaapproblemen, darmkrampjes, stoelgangproblemen, reflux, voorkeurshouding, schedelvervorming, etc.
- Kinderen: hoofpijn, buikklachten, luchtwegproblemen, gewrichtsklachten etc.